Доследност у васпитању

Бити родитељ је захтеван посао за читав живот.Улога родитеља је да се брине, негује, води и усмерава дете у свакој фази одрастања. Доследност је важан сегмент родитељства који може бити захтеван за родитеља, али дугорочно гледано, изузетно користан за дете (и за родитеље).

Шта је доследност?

Бити доследан не значи бити строг или оштар. Бити доследан је радити и захтевати ствари на исти начин увек и сваки дан. То значи да треба поставити јасна правила и придржавати их се без обзира на начин којим дете покушава да измени то правило: плачем, љутњом, осмехом или познатом реченицом: „Мама, молим те, само овај пут!“.

Постављање основних правила

Пре него што се укрцате на воз доследности морате поставити правила и границе за своју децу. У границе спадајуствари типа:

  • Шта дете сме да ради и где

  • Какво се понашање очекује и допушта

  • Чега се дете може играти и када.

Ове границе треба повући на јасан и разумљив начин и увек их се придржавати, али кроз позитиван став. Избегавајте употебу негативних изјава као што су: „Не смеш то да радиш“, „Не смеш тамо да идеш“ или „ Никада се не играј са….“. Негативне изјаве дете не може једноставно да разуме јер мозак детета функционише фотографски, кроз слике које замишља, а замислити тако изречену забрану заиста није једноставно.

Уместо тога фокусирајте се на оно што дете жели, што је допуштено и прихватљиво, тако да позитивне слике дозвољеног понашања буду примарне, као нпр.: „Склони игачке на место“, „Седи мирно на столици“, „Ходај полако“, „Однеси на место….“, итд..

Разумна и одговарајућа правила

Правила и границе треба да буду прилагођена дететовом узрасту, тако да их дете разуме и прихвата. Уколико то није случај, дете може да осети фрустрацију и почне да се понаша управо супротно, бунтовнички, из простог разлога што не разуме правило. Објасните правила речима које су разумљиве за ваше дете, зависно од узраста. Нека их понови и постави питања ако је нешто нејасно.

Не кршите властита правила

Ако се не држите своје речи, и дете и ви ћете трпети последице. Дете ће тако научити да је у реду променити мишљење, прекршити обећање, урадити нешто недозвољено или опасно.То се нарочито односи на тинејџере који често криве родитеље јер им нису поставили јасне границе или су прекршили сопствена правила.

Промена правила и граница

Како дете постаје старије и одговорније, правила и границе треба прилагодити и aжурирати. Објасните им зашто сте их променили, посебно ако су различити за браћу и сестре.

Доследност захтева истрајност и чврсту вољу, а то је управо оно чему желимо научити нашу децу, зар не?

Испред Тима за сарадњу са родитељима, текст приредили: Соња Пешаковић – васпитачица, Зоран Бугарски – васпитач, у сарадњи са Силвијом Субаков – психологом. Превела Андреа Бартус, васпитачица