Következetesség a nevelésben

Szülőnek lenni olykor kimerítő feladat. A szülő feladata, hogy nevelje, ápolja, útbaigazítsa, vezesse a felnőtté válás minden fázisában. A következetesség a szülői lét egyik fontos eszköze, a szülőktől sok energiát és odafigyelést igényel, viszont hosszútávon nézve igen hasznos a gyermek (sőt, a szülő) fejlődése szempontjából.

Mitől leszünk következetesek?

A következetesség nem egyenlő a szigorral és kegyetlenséggel. A következetes szülő minden nap, minden szituációban egyenlően jár el, ezt várja el gyermekétől is. A határozottan kimondott szabályokhoz tartja magát minden esetben, amelyek nem változtathatók meg különféle eszközökkel, mint pl. gyermeksírással, dühhel, mosollyal, illetve a sokunk számára ismert Kérlek anya, csak most engedd meg… kezdetű monológgal sem.

Az alapszabályok meghatározása

Mielőtt a következetesség mezejére lépünk, érdemes gyermekünket megismertetni a szabályokkal és betartandó határokkal:

  • hol hogyan kell viselkednie;

  • mit várunk el tőle és mit engedünk meg neki;

  • mely játékokat mikor játszhatja.

Pozitív hozzáállással kell ezeket a szabályokat meghatározni, hogy a gyermekek ne fenyegetésként éljék meg azokat. Az a cél, hogy beépítsük ezeket mindennapjaikba és mindenképpen tartsuk magunkat hozzájuk. Kerüljük az ezekhez hasonló tiltó, felszólító kijelentéseket: Nem szabad…, Nem mehetsz oda, Ne játsz azzal.., stb. Az ilyen jellegű tiltásokat a gyermek nem érti, helyettük fókuszáljunk arra amit szeretnénk és amit a gyermek a meghatározott szabályrendszerünk keretein belül megtehet. Fogalmazzunk pl. így: Pakold helyre a játékaid, Ülj nyugodtan a széken, Sétálj lassan, Vidd oda, stb.

Helyes és betartható szabályok

A szabályokat és határokat a gyermek korosztályához igazítsuk, hogy megérthesse és elfogadhassa őket. Abban az esetben, ha nem így járunk el, a gyermek frusztrált lehet, lázadhat, tehát ellenkező hatást érhetünk el, pusztán azért, mert nem értette meg a szabályokat. Választékos szóhasználattal célba érhetünk, gyermekünk akár megismételheti utánunk, kérdéseket tehet fel ha valami nem érthető számára.

Ne szegjük meg saját szabályainkat

Ha nem tartjuk magunkat szabályainkhoz, annak következményeit mi és gyermekeink is érezhetjük. A gyermek ebből azt vonja le, hogy helyénvaló megváltoztatni véleményünket, megszegni ígéreteinket és szabályainkat, illetve tiltott, vagy veszélyes dolgot tenni. Ez különösen igaz a kamaszokra, akik gyakran okolják szüleiket amiért szüleik nem fektették le egyértelműen a szabályokat, vagy megszegték saját szabályaikat, elveiket.

Szabályok és törvények megváltoztatása

Az idő haladtával, ahogy a gyermek nő és felelősebb lesz, a szabályokat, határokat a gyermek korosztályának megfelelően kell változtatni, frissíteni, illetve naprakésszé tenni. Magyarázzuk el miért változtattunk, valamint ha más szabályok vonatkoznak a lány -, ill. fiúgyermekekre, azt is tisztázzuk le.

A következetesség kitartást és sziklaszilárd akaratot igényel és pontosan erre a két erényre szeretnénk gyermekeinket nevelni, nemde?

A szöveget készítették: a Szülői együttműködés csoport tagjai közül Sonja Pešaković óvónő, Zoran Bugarski óvóbácsi, Subakov Silvija pszichológus együttműködésével. Az egészet lefordította Bartusz Andrea óvónő.